Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Genieten van natuur op zijn puurst, dat kan op de Heuvelrug. De Utrechtse Heuvelrug is een hoogtepunt in het hart van Nederland. Een bron van natuur en cultuur, waar je fantastisch kan recreëren.

In 2003 sloegen de landeigenaren op en rond de Utrechtse Heuvelrug de handen ineen en werd Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug officieel geopend. Een bijzondere mijlpaal, want het ging om ruim 30 partijen die samen gingen werken: landgoedeigenaren, natuurorganisaties, provincie Utrecht, gemeenten, terreinbeheerders en belangenorganisaties. En bovendien een erkenning van de natuur- en cultuurhistorische waarden van de heuvelrug, want met de oprichting van het nationaal park zetten de partijen zich gezamenlijk in voor betere bescherming, beheer en ontwikkeling van de Utrechtse Heuvelrug.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is één van de 20 nationale parken van Nederland. 

De mooiste fietsroutes

 • Ontdek de sporen op de Heuvelrug (59km)

  De Utrechtse Heuvelrug is vooral bekend om haar lommerrijke bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Maar wist je dat dit Nationaal Park ook een heleboel cultuurhistorische sporen herbergt. Bekijk de route.

  Ontdek de sporen op de Heuvelrug (59km)
 • Fietsen door Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (58km)

  Een fietstocht vol met kastelen en prachtige oude panden van allure, die het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug omringen. Bekijk deze route.

  Fietsen door Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (58km)
 • Vanuit Rhenen over de Heuvelrug (37km)

  Vanuit Rhenen verken je de prachtige uitgestrekte bossen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Bekijk deze route.

  Vanuit Rhenen over de Heuvelrug (37km)
 • Een rondje over de Utrechtse Heuvelrug (35km)

  Je rijdt door het hart van de Heuvelrug. In dit Nationaal Park wisselen heidevelden, open zandvlakten en bossen elkaar af in een licht glooiend landschap. Bekijk deze route.

  Een rondje over de Utrechtse Heuvelrug (35km)
 • In het karrenspoor (56km)

  Drie mannen speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van Austerlitz. Napoleon stichtte een legerplaats op de heide, maar liet die als straatarme nederzetting achter. Fiets deze route.

  In het karrenspoor (56km)