Karin ontdekt de geschiedenis van de Grebbeberg

In oktober maakte ik een wandeling over de Grebbeberg en de Laarsenberg. Een prachtig stuk natuurgebied met een bijzondere historie. Het heeft een hoogteverschil van bijna 50 meter en biedt een spectaculair uitzicht over de Blauwe Kamer, Nederrijn en de Betuwe. Vroeger zat je hier niet alleen hoog en droog, maar je was er ook veilig voor indringers. In de Tweede Wereldoorlog is hier zwaar gevochten tussen Nederlandse verdedigers en de Duitse troepen.

Er zijn diverse wandelroutes die je kunt lopen. Op de Grebbeberg vind je twee routes, namelijk de witgemarkeerde route van 4km en de rood gemarkeerde route van 4,6km. Aan de andere kant van de berg vind je de Laarsenberg en ook hier vind je een route van 4,6km en iets verderop vind je de Blauwe Kamer. Dit natuurgebied staat in verbinding met de Grebbeberg.

Ik ben begonnen op de Grebbeberg, waar je het Militair Ereveld vindt. Hier liggen meer dan 400 gesneuvelde Nederlandse militairen begraven. Ook zie je hier indrukwekkende monumenten voor de gesneuvelden. Het Ereveld wordt sinds 1952 verzorgd door de Oorloggravenstichting. Daarna wandelde ik een stukje over de Laarsenberg. Hier kun je een aantal betonnen bunkers van de Tweede Wereldoorlog vinden, maar de meeste zijn inmiddels verdwenen.

Sommige bomen dragen in hun bast nog altijd de sporen van kogel- en granaatinslagen. Ook zijn er op enkele plaatsen loopgraven zichtbaar. Deze vormden een stoplijn midden over de berg, die bedoeld was om gepantserde voertuigen tegen te houden.
Om een eventuele aanval uit het oosten en op de grote steden in het westen te vertragen werd in de 18e eeuw de Grebbelinie aangelegd. Deze linie van dijken en verdedigingswerken liep van de Grebbeberg tot aan de voormalige Zuiderzee.

In 1874 kreeg de Grebbelinie officieel de functie van voorpostenlijn van de Nieuwe Hollandse waterlinie, maar dat concept bleek in mei 1940 niet te werken. Duitse troepen doorbraken achtereenvolgens de voorpostenlijn (11 mei), de frontlijn (12 mei) en de stoplijn (13 mei). Een tegenaanval op 13 mei ten noorden van de Grebbeberg mislukte.

Op deze berg speelde zich een bijzonder verhaal af, namelijk het verhaal van majoor Jacometti. Hij had zich vrijwillig aangemeld voor de Koninklijke Nederlandse Landmacht. Majoor Jacometti ging in de aanval toen hij merkte dat de Duitse troepen door de ‘voorpostlijn’ en de ‘frontlijn’ waren gebroken. Hijzelf zat bij de ‘stoplijn’. Hij had een Indisch zwaard en ging daarmee de doorgebroken Duitsers te lijf. Deze majoor is gesneuveld in de hevige strijd voor het Vaderland. Er is zelfs een straat naar hem vernoemd.

Mijn gids liet tevens stukken tekst die op monumenten en op de straat aangebracht zijn, zien. Na dit verhaal krijg je toch wel een beetje kippenvel en het is ook heel goed om bij dit stukje geschiedenis stil te staan, ook al is het alweer een lange tijd geleden gebeurd.

Daarna stak ik over naar de andere kant van de Grebbeberg. Hier kun je Galloways (koeien) en Konikspaarden tegen komen. Ze kunnen heen en weer vanuit de Blauwe kamer naar de Grebbeberg, omdat dit één natuurgebied vormt. In de winter of in het vroege voorjaar lopen deze dieren vanuit de Blauwe Kamer naar de hoger gelegen gedeeltes, omdat het water hoog staat in de Blauwe Kamer en de dieren minder ruimte hebben om te leven. Je kunt deze beesten dan tegenkomen in het bos van de Grebbeberg. Ze gaan dan via de trappetjes omhoog. Wist je dat vrijwilligers elke twee maanden de trap schoonvegen?

In dit gebied kom je nog meer diersoorten tegen, namelijk: groene specht, ransuil, eekhoorn, boommarter, ree en ringslang. Ringslangen kun je vanaf maart t/m ongeveer oktober tegen de helling van de berg vinden. Ze warmen daar vaak in het zonnetje op. Ze zijn trouwens compleet ongevaarlijk en bijten niet, dus laat je niet weerhouden om deze omgeving te bezoeken.
Mocht iemand mijn verhaal lezen en deze ringslangen vaak tegen komen dan zou ik heel graag een keer met hem / haar op pad willen om ze te fotograferen. Dus voel je vrij om mij een keer een berichtje te sturen.

Ben je nieuwsgierig geworden of wil je op ontdekkingstocht na het lezen van mijn verhaal? Dan kun je natuurlijk zelf op pad gaan. Er is een speciale app, maar er worden ook diverse wandelingen verzorgd door stichting Cuneragilde en stichting de Grebbe.

Na de wandeling mocht ik genieten van een kop thee met ambachtelijk bereid gebak in hotel/restaurant ‘t Paviljoen. Ook biedt het ‘t Paviljoen een High Wine of High Tea aan. Dit hotel heeft een perfecte ligging op de Grebbeberg, omdat je er goed kunt wandelen en fietsen, een uitstapje kunt maken naar Rhenen, Veenendaal en Ede en bijvoorbeeld een dagje Ouwehands Dierenpark kunt doen. Wist je dat 't Paviljoen een speciaal driedaags Ouwehand Dierenpark arrangement heeft? Breng een bezoekje aan het dierenpark en ontmoet reuzenpanda's Wu Wen & Xing Ya

Waar wacht je nog op? Kom en bezoek de omgeving Rhenen! Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Bekijk meer van Karin Keijzer op haar website of Instagram