Wandelen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

150.000 jaar geleden stuwden ijs en water massa’s aarde en stenen op en vormden zo een heuvelrug midden in Nederland. Op deze heuvelrug sta je in het grootste bos van de Randstad en heb je uitzicht over het rivierlandschap. Dichtbij de stad maar toch midden in de natuur.

Op de Heuvelrug zijn diverse TOP’s (Toeristische Overstap Punten) waar voldoende parkeergelegenheid is en waarvandaan je makkelijk je wandelroutes kan starten. Ook zijn er NS-wandelingen. Je stapt uit de trein en wandelt zo de natuur in.  

De mooiste natuurwandelroutes

 • Wandelen over de Elsterberg tussen Rhenen en Veenendaal (18KM)

  Deze NS-wandeling neemt je vanuit Rhenen mee naar Veenendaal door de gevarieerde natuur van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het leuke aan deze route is dat je het ene moment in een dicht bos staat en op het volgende moment door een stuk open heide wandelt of uitkijkt op het markante Egelmeer. 

  Wandelen over de Elsterberg tussen Rhenen en Veenendaal (18KM)
 • Hoogtepunten Kaapse Bossen (9km)

  Dwalen door de Kaapse Bossen en klimmen voor een magnifiek uitziet boven op de uitkijktoren de Kaap

  Hoogtepunten Kaapse Bossen (9km)
 • Wandelroute Hoog en Laag (6 km)

  Wandel door de bossen bij Amerongen en ontdek de sporen die de geschiedenis in de bossen heeft achtergelaten. Neem ook de tijd om bij de eenzame eik te stoppen.

  Wandelroute Hoog en Laag (6 km)
 • Wandelroute Oertijd (10km)

  Wandeling langs oude grafheuvels en door de uitgestrekte bossen van De Vuursche op de Utrechtse Heuvelrug.

  Wandelroute Oertijd (10km)
 • Dierenroute Zeisterbos (2-2,5km)

  Ga samen met de kinderen naar het Zeisterbos. Langs deze route zie je gerestaureerde hertenbeelden en je komt langs manenschapen en damherten.

  Dierenroute Zeisterbos (2-2,5km)