De Hoge Hoek

Economie
Rond 1700 had Renswoude veel kleine middenstanders met arbeidsintensieve beroepen zoals  bakkers, slagers, kruideniers en de agrarische sector. Langzaam verdwijnt het zelfvoorzienend leven. Het handwerk wordt vervangen door een windmolen, vervolgens door de coöperatie met een mechanische maalderij. In 1900 komt in Renswoude Roomboterfabriek De Volharding, de economie blijft groeien en bloeien en maakt Renswoude een gezonde rijke gemeente.

In de jaren ’70 van de 20ste eeuw komen de eerste industriegebieden, zoals de Nijborg op de Molenstraat. Op de Nijborg floreert Groenewoud naar Kruidvat tot zelfs het hoofdkantoor Kruidvat Nederland, onderdeel van A.S. Watson B.V. 

De Nijborg wordt te klein en de gelijknamige “De Nijborg Groep” (staal en stalinrichting) verhuist naar de Molenstraat met inmiddels ook panden op de Hoge Hoek- Groot Overheem. En zo zijn er veel meer bedrijven in Renswoude die blijven groeien. Op de bedrijventerreinen vindt je onder andere staalbedrijven, gespecialiseerde bedrijven in dienstverlening, fabrieken, aannemers en garage bedrijven.

Ondernemersvereniging Renswoude
In 1967 wordt de ondernemersvereniging opgericht. Men is trots op ons dorp en hun ondernemers. De vereniging telt ruim 165 leden en probeert de belangen van al deze leden zo goed mogelijk te behartigen. Dit doen ze op zowel lokaal als regionaal gebied. Onder het motto: “samen staan we sterk” vindt er een goede samenwerking plaats tussen alle ondernemers. Dat men elkaar weet te vinden, blijkt wel tijdens de Corona-pandemie, waar horeca personeel is ingezet bij allerlei bedrijven.  

De ondernemers in Renswoude zijn nuchtere hardwerkende vakmensen die kwaliteit willen leveren. Tijdens een 40-jarig bedrijfsjubileum zei een directeur: ‘Zonder goed personeel was het onmogelijk om dit te realiseren, niet ik maar samen hebben we het gedaan!’

Heraut
De Ondernemersvereniging geeft om de 14 dagen de Heraut uit, een informatief boekje met gemeentenieuws, zoals bericht van de burgermeester en andere belangrijke zaken, zodat inwoners goed geïnformeerd zijn. Daarnaast kunnen aangesloten ondernemers, bibliotheek en verenigingen artikelen aanleveren. Dit samen maakt de Heraut een graag gelezen magazine.  

Omdat Ondernemersvereniging Renswoude zich graag sterk maakt voor ons mooie dorp, leveren ze hun bijdrage aan verschillende activiteiten. Zoals de intocht van Sinterklaas, Lampengietersavond tot en met het hun bijdrage aan het realiseren van deze Verkennersroute Renswoude. Individueel sponsoren de ondernemers diverse gemeenschappelijke belangen: bijvoorbeeld sportclubs en de Oranje Vereniging. Oranje Vereniging Renswoude organiseert een grootschalige koningsdag, een feest voor jong en oud. Gegenereerde inkomsten worden weer besteed aan gemeenschappelijke belangen, zoals een kraaienmaaltijd of “dagje uit” voor de ouderen.

De economie in Renswoude doen we met elkaar en voor elkaar!