Grand Canal en de kom kasteel Renswoude

1855
In 1855 was er een grote overstroming, die de Slaperdijk doorbrak en Renswoude bereikte. Het kasteel bleef droog, maar park en beplanting langs het Grand Canal liepen schade op. Langs het Grand Canal was er vervanging van de boombeplanting en delen van de dubbele boomrijen langs de rechte delen werden met beuken vervangen. Midden 20ste eeuw vonden regelmatig herstelwerkzaamheden plaats aan kasteelpark en het lanenstelsel. Bij De Kom kan de visvereniging zich uitleven. Er worden hier ook viswedstrijden gehouden voor de jeugd.

Historie
Volgens overlevering maakte de gefortuneerde echtgenote van Frederik Adriaan van Reede, Maria Duyst van Voorhout, de aanleg van (de Kom in) het Grand Canal mogelijk, nadat haar echtgenoot in 1713 terugkwam van (de vredesbesprekingen na) de Spaanse Successieoorlog. Tot op de dag van vandaag kunnen we hier van genieten.

Het grote voorbeeld waren de vijvers bij chateau Versailles. Het in 1630 gebouwde jachtslot Versailles, werd in 1664 uitgebreid met een zogenaamde ganzenvoet. Zo wordt wel de vorm van een lanenstelsel genoemd, waarbij op één plek drie of vijf assen bij elkaar kwamen. [/] Sindsdien werd de zogenaamde ganzenvoet populair in de tuinaanleg in de rest van Frankrijk. Ook Paleis Het Loo (1684) kreeg in 1687 een indrukwekkende ganzenvoet. [/] De ganzenvoet in het park van kasteel Renswoude, waarvan de noordelijke teen de huidige Ubbeschoterweg is, zou hiervan zijn afgeleid.

Afbeeldingen: Ganzenvoet | Historisch onderzoek lanenstelsel Kasteel Renswoude. Debie & Verkuijl 2014

Gelijkenis Renswoude-Versailles
Versailles kende een gebrek aan helder, stromend water voor fonteinen en waterpartijen. Water werd vanuit de Seine aangevoerd. Windmolens en pompen werden hierbij ingezet.

Renswoude had eveneens een gebrek aan stromend water. Het water werd van elders aangevoerd naar de grachten rond het kasteel en een waterpartij in de vorm van een Grand Canal. Ook overeenkomstig is het Grand Canal op afstand van het kasteel met daardoor het vergroten van een perspectief. Op een kaart uit 1743 van het kasteelpark Renswoude staat ook nog een molen.

Bronnen:
Historisch onderzoek lanenstelsel Kasteel Renswoude. Debie & Verkuijl 2014
Oog voor talent, 250 jaar Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude. Robert van Lit, 2004
http://rijksmonumenten.nl
Document “Natuurpad Kasteelpark Renswoude”, vd Bor, juli 2014