Herenhuis

Huis met veel ruimtes
Rond 1840 werd het huis van een verdieping voorzien, met de bedoeling het te gaan verhuren aan renteniers en pensiongasten van elders. Daarna werd het verkocht aan koekenbakker de Waal, wiens nageslacht tot 1960 eigenaar is geweest. Sinds 1960 woont er een nazaat van de familie Gijsbertsen.

Op de ruime begane grond wonen tot op heden aan weerszijden van de voordeur 2 gezinnen. Alleen het oostelijk deel van het pand heeft een voordeur. Voor de ingang van het westelijk deel moet je achterom. Er is nog steeds recht van overpad. De strook aan de oostzijde werd in 1932 verkocht aan de Gereformeerde Kerk (zie aan de overkant) , die er een pastorie bouwde voor haar predikant. 

Later, in 1946, werd de erfpacht van het perceel gelijktijdig afgekocht met de er tegenover gelegen Gereformeerde kerk. Dit laat zien dat het kasteel in het dorp nog steeds veel grond had waarvoor erfpacht betaald moest worden! Dorpsstraat 67 heeft tot 1972 dienst gedaan als pastorie. Het pand werd te groot bevonden voor een oudere predikant, die niet full-time werk had in de Gereformeerde kerk.

Bron: interview met oud- bewoners, 2022