Supermarkt van Beek

Kruidenier
Terug in de tijd begon Hendrik Marinus van Beek in 1875 met een kruidenierszaak, waar ook veevoer en borstels e.d. werden verkocht. Alles wat nodig was in die tijd. Achter het pand was een deel met koeien en paarden. Een paard en wagen was nodig om in alle vroegte naar Utrecht te kunnen rijden met roomboter van diverse boeren uit Renswoude en omgeving. Henk v Beek vertrok dan in het holst van de nacht met paard en wagen, na het eten van een spekpannenkoek van vrouw Jet. 

In het oostelijk deel van het huis heeft nog de timmerman van het kasteel, Cees Vermeer, gewoond omdat de vader van HM v Beek naar de overkant van de Dorpsstraat verhuisde. Zoon, Gert van Beek, reed rond als melkboer, terwijl zijn vrouw achter de toonbank stond.

Zestiger jaren
Eind jaren zestig werd de winkel aan de voorzijde uitgebreid, naar het oosten. Henk en Francina van Beek-van Ginkel trouwden in 1964, kregen 2 zonen, Gert en Arnold. Laatstgenoemde is nu bedrijfsleider in de Coöp op het Dorpsplein. Er was een toonbank. Alles werd nog afgewogen: suiker, soda, bruine bonen. Ook de koffiebonen werden gemalen en afgewogen, dus niet knoeien met zwarte koffie(!).

Zonder koelkast…..Er was nog geen koeling. Op hete dagen dreven de pakjes margarine in de bak, alles vet. Kaas werd in de kelder bewaard. De grote verandering kwam pas eind jaren ’60 begin jaren ’70. 

Jaren ‘70
Kruidenierswinkel van Blanken had al zelfbediening en van Beek kon niet achterblijven. Karretjes kwamen in de jaren ’70. Er waren oude, kleine mensen die amper over het karretje heen konden kijken. Het assortiment werd nu steeds verder uitgebreid met ook melk en brood.

Brandweer
Er was nog geen brandweerkazerne op het dorp. Brandweerauto’s stonden geparkeerd achter de winkel. In het pand, in het magazijn, was een grote knop, die ingedrukt moest worden bij brand, waardoor de auto’s konden uitrukken. Een hels lawaai direct buiten deze woning! Als test werd niet op maandag, maar op de eerste zaterdag van de maand om 12.00 uur deze knop ingeduwd! Dat mocht je niet vergeten! Ook Henk van Beek werd ondercommandant bij de vrijwillige brandweer, dus bij brand stond zijn vrouw er alleen voor.

Supermarkt
Mede door de start van het begrip “Supermarkt” veranderde de inkoop en ook de naam. Achtereenvolgens was dit: H.M. van Beek, G. van Beek en zn, Vivo H. van Beek levensmiddelen en drogisterijartikelen, Service supermarkt en drogisterij H. van Beek, Super van Beek en drogisterij. In 1998 is de winkel op deze plek gesloten.

Bron: interview met fam. van Beek