Blog - Hoogtepuntenroute in de Kaapse Bossen

In de herfst maak je de mooiste wandelingen! Daarom liep Maaike (op Instagram bekend als buiten.leven) voor ons een van de mooiste wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug: de Hoogtepuntenroute.

Hoogtepuntenroute

Op een mooie herfstdag besluit ik extra vroeg op pad te gaan voor de Hoogtepuntenroute van 9 km. Hoe gaaf is het om de zon op te zien komen vanaf één van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug!

Ik parkeer gratis op de parkeerplaats aan de Helenaheuvel 2 in Doorn, waar ik de wandelroute start.

Wat een uitzicht!

Ik volg de blauwe bordjes en in een kwartiertje ben ik bij uitkijktoren De Kaap, die vrij toegankelijk is. Vol verwachting klim ik naar boven... en wow, wat is dit prachtig! De hemel kleurt rood, roze en paars en vanaf ruim 25 meter hoogte kijk ik neer op de bomen in alle herfsttinten.

Van de Amerongse Berg in het oosten tot de Utrechtse Dom in het westen: vanaf hier overzie je bijna de hele Utrechtse Heuvelrug. Ik geniet met volle teugen, en pas als de zon al even boven de horizon is verschenen vervolg ik mijn weg voor de rest van de route.

Kronkelige paadjes en oude lanen

Met het bos in herfstkleuren en enorme hoeveelheden van tientallen soorten paddenstoelen langs de route is het bos beeldschoon. Kronkelige paadjes en oude lanen nemen me mee door het rijke landschap van het Doornse Gat, landgoed De Ruiterberg en de Helenaheuvel. Met de hoogteverschillen en de mooie natuur waan ik me af en toe in de Ardennen!

Ik kom bijna niemand tegen deze vroege ochtend. Dat kan ook anders weet ik: dit is een populair wandelgebied.

Praktische informatie

Parkeren kan gratis op verschillende plekken, waaronder de Helenaheuvel en de Groene Entree. Vanaf daar is de route gemakkelijk te volgen. Er stoppen ook verschillende bussen.

Bij de Helenaheuvel vind je Chalet Helenaheuvel met heerlijk terras. Hier ligt ook een honden losloopgebied. In de rest van de Kaapse Bossen zijn honden ook (aangelijnd) welkom.

Deze Hoogtepuntenroute door de Kaapse Bossen is een echte wandelaanrader!