Kasteeltuinen- en parken

Niet minder indrukwekkend dan de historische kastelen die op de Heuvelrug zijn te vinden, zijn de tuinen en parken waarmee ze worden omgeven. Deze tuinen vertonen een grote variatie aan landschapsstijlen en zijn vaak nauwgezet en in originele staat onderhouden, om te getuigen van de variatie aan tuinontwerpen die in de loop der eeuwen de revue zijn gepasseerd. Veel van de kastelen beschikken over hun eigen uitgestrekte parken, bossen, boerderijen, akkers en boomgaarden, die de bezoekers een idee geven van de extravagante levensstijl van de eigenaren.

Tuinen als rijksmonument bij Paleis Soestdijk

In de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur zijn Johan David Socher Sr. en zijn zoon Jan David junior zeer actief. De tuin van Paleis Soestdijk is dan ook tot rijksmonument verklaard. 

Ontdek het kasteeleiland bij Kasteel Renswoude

Het kasteeleiland, omringd door de gracht die overgaat in een vijver, wordt omgeven door een parkbos in landschappelijke stijl. 

De grootste bomentuin van Nederland

Het Nationaal Bomenmuseum in Doorn is de grootste bomentuin van Nederland met een wereldberoemde collectie bomen en struiken uit alle windstreken op aarde. 

Buitenplaats tussen stad en land

Het landgoed van Kasteel Groeneveld is gereconstrueerd naar de situatie rond de eeuwwisseling, oftewel, het is aangelegd in Engelse landschapsstijl.

Parc Broekhuizen

Verscholen in de natuurpracht van de Utrechtse Heuvelrug ligt het historische Parc Broekhuizen. Een imposant landgoed met even zo eerbiedwekkende gebouwen.