Kasteeltuinen- en parken

Niet minder indrukwekkend dan de historische kastelen die op de Heuvelrug zijn te vinden, zijn de tuinen en parken waarmee ze worden omgeven. Deze tuinen vertonen een grote variatie aan landschapsstijlen en zijn vaak nauwgezet en in originele staat onderhouden, om te getuigen van de variatie aan tuinontwerpen die in de loop der eeuwen de revue zijn gepasseerd. Veel van de kastelen beschikken over hun eigen uitgestrekte parken, bossen, boerderijen, akkers en boomgaarden, die de bezoekers een idee geven van de extravagante levensstijl van de eigenaren.

 • Ontdek het kasteeleiland bij Kasteel Renswoude

  Het kasteeleiland, omringd door de gracht die overgaat in een vijver, wordt omgeven door een parkbos in landschappelijke stijl. 

  Ontdek het kasteeleiland bij Kasteel Renswoude
 • Tuinen als rijksmonument bij Paleis Soestdijk

  In de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur zijn Johan David Socher Sr. en zijn zoon Jan David junior zeer actief. De tuin van Paleis Soestdijk is dan ook tot rijksmonument verklaard. 

  Tuinen als rijksmonument bij Paleis Soestdijk
 • De grootste bomentuin van Nederland

  Het Nationaal Bomenmuseum in Doorn is de grootste bomentuin van Nederland met een wereldberoemde collectie bomen en struiken uit alle windstreken op aarde. 

  De grootste bomentuin van Nederland
 • Buitenplaats tussen stad en land

  Het landgoed van Kasteel Groeneveld is gereconstrueerd naar de situatie rond de eeuwwisseling, oftewel, het is aangelegd in Engelse landschapsstijl.

  Buitenplaats tussen stad en land
 • Parc Broekhuizen

  Verscholen in de natuurpracht van de Utrechtse Heuvelrug ligt het historische Parc Broekhuizen. Een imposant landgoed met even zo eerbiedwekkende gebouwen.

  Parc Broekhuizen
 • De rijke geschiedenis van de tuin van Kasteel Amerongen

  Ontdek de historie in de bloementuin, de moestuin, de boomgaard en het bospark.

  De rijke geschiedenis van de tuin van Kasteel Amerongen
 • Het verhalenpark van Landgoed de Paltz

  Van sprookjesrondleidingen tot kunst ommetjes en van Landgoedtheater tot je neus in achterna op het landgoed, in de tuin van Landgoed de Paltz hoef je je niet te vervelen.

  Het verhalenpark van Landgoed de Paltz
 • Huis Doorn

  Dwaal door de verschillende deeltuinen van ex-keizer Wilhelm II. Wandel door de prachtige rozentuin, langs de houthakkershut en bezoek Wilhelms unieke verzameling naaldbomen.

  Huis Doorn
 • De bosrijke omgeving van Landgoed Zonheuvel

  Maak prachtige wandeltochten op het landgoed, loop langs de moestuin of kom tot rust op het bezinningsplekje.

  De bosrijke omgeving van Landgoed Zonheuvel
 • Slot Zeist

  Slot Zeist ligt in een bosrijke omgeving en is geheel omringd door een prachtig aangelegde Engelse tuin met daarin een grote karpervijver en een originele theekoepel aan het water.

  Slot Zeist