Kasteeltuinen- en parken

Niet minder indrukwekkend dan de historische kastelen die op de Heuvelrug zijn te vinden, zijn de tuinen en parken waarmee ze worden omgeven. Deze tuinen vertonen een grote variatie aan landschapsstijlen en zijn vaak nauwgezet en in originele staat onderhouden, om te getuigen van de variatie aan tuinontwerpen die in de loop der eeuwen de revue zijn gepasseerd. Veel van de kastelen beschikken over hun eigen uitgestrekte parken, bossen, boerderijen, akkers en boomgaarden, die de bezoekers een idee geven van de extravagante levensstijl van de eigenaren.

Museum Huis Doorn

Het park van Huis Doorn was voor Keizer Wilhelm II van groot belang. De ex-keizer genoot hier optimaal van het buitenleven. Ook jij kunt hier nu keizerlijk genieten! Maak een mooie wandeling door de rozentuin of ga in het park op zoek naar sporen van Keizer Wilhelm II.

Ontdek de tuin van Museum Huis Doorn

Kasteel Amerongen

Ben jij op zoek naar een educatief en gezellig uitje? De tuin van Kasteel Amerongen vertelt vier eeuwen tuingeschiedenis! Maak een wandeling door de bloementuin en het bospark, proef de tuin van Kasteel Amerongen op het terras van Restaurant Bentinck of neem wat lekkers mee voor thuis vanuit de kasteelwinkel.

Bezoek de tuin van Kasteel Amerongen

Kasteel de Haar

In de tuin van het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland kun je urenlang wandelen zonder je te vervelen! Of je nu voor een romantische wandeling door de rozentuin en picknick gaat of met de kids door het doolhof dwaald om daarna nog naar het hertenkamp te gaan. Je bent van harte welkom in het park en de tuinen van Kasteel de Haar.

Struin door het park van Kasteel de Haar

Slot Zuylen

Heb je zin om al wandelend een tijdreis te maken? Bezoek dan de tuin vak Slot Zuylen! Wandelend langs de prachtige bloemen, planten, fruitmuren en de moestuin ontdek je dat alle elementen uit verschillende periodes één indrukwekkend geheel vormen.

Verken de tuin van Slot Zuylen

Kasteel Renswoude

Het kasteeleiland, omringd door de gracht die overgaat in een vijver, wordt omgeven door een parkbos in landschappelijke stijl. 

Maak een mooie wandeling

Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld te Baarn is een 18e-eeuwse buitenplaats en één van de mooiste voorbeelden van een buitenhuis uit die tijd. Van een Franse formele stijl met symmetrie en geometrische vakken tot een speelse Engelse landschapstuin met kronkelende beken, slingerpaden, vijvers en bruggetjes. Maak een mooie wandeling en bezoek het kasteel.

Bezoek het kasteel en landgoed

Nationaal Bomenmuseum

Het Nationaal Bomenmuseum in Doorn is de grootste bomentuin van Nederland met een wereldberoemde collectie bomen en struiken uit alle windstreken op aarde. 

Ontdek het Bomenmuseum
 • Het verhalenpark van Landgoed de Paltz

  Van sprookjesrondleidingen tot kunst ommetjes en van Landgoedtheater tot je neus in achterna op het landgoed, in de tuin van Landgoed de Paltz hoef je je niet te vervelen.

  Het verhalenpark van Landgoed de Paltz
 • De bosrijke omgeving van Landgoed Zonheuvel

  Maak prachtige wandeltochten op het landgoed, loop langs de moestuin of kom tot rust op het bezinningsplekje.

  De bosrijke omgeving van Landgoed Zonheuvel
 • Slot Zeist

  Slot Zeist ligt in een bosrijke omgeving en is geheel omringd door een prachtig aangelegde Engelse tuin met daarin een grote karpervijver en een originele theekoepel aan het water.

  Slot Zeist
 • Parc Broekhuizen

  Verscholen in de natuurpracht van de Utrechtse Heuvelrug ligt het historische Parc Broekhuizen. Een imposant landgoed met even zo eerbiedwekkende gebouwen.

  Parc Broekhuizen
 • Tuinen als rijksmonument bij Paleis Soestdijk

  In de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur zijn Johan David Socher Sr. en zijn zoon Jan David junior zeer actief. De tuin van Paleis Soestdijk is dan ook tot rijksmonument verklaard. 

  Tuinen als rijksmonument bij Paleis Soestdijk