Kunstcollecties bij de Utrechtse kastelen

In de kasteelmusea vind je de meest indrukwekkende collecties. Van Duitse objecten van Keizer Wilhelm II in Huis Doorn tot de inrichting van Kasteel Amerongen die nog precies hetzelfde is zoals de bewoners het in 1977 hebben achtergelaten. En stukken uit het flamboyante leven van de baron en barones van Kasteel de Haar tot antieke meubels en schilderijen bij Slot Zuylen. Trek eropuit deze winter en bewonder de meest indrukwekkende collecties.

De collectie van baron Etienne van Zuylen van Nijevelt

Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt en barones Hélène de Rothschild verzamelden tijdens hun flamboyante leven indrukwekkende items en bijzondere kunstobjecten. In iedere ruimte van het grootste kasteel van Nederland, Kasteel de Haar, word je verrast door prachtige stukken.

Bewonder de indrukwekkende collectie

Duitse objecten in Museum Huis Doorn

Wil je meer leren over de Europese hofcultuur? In Huis Doorn ontdek je het verhaal van Keizer Wilhelm II aan de hand van de kunstcollectie en authentieke Duitse objecten. In Huis Doorn vind je drie verdiepingen met 18 prachtig ingerichte vertrekken en in de voormalige garage kun je een bezoek brengen aan de tentoonstelling 'Tusschen twee vuren', over de geschiedenis van WOI en wat deze oorlog voor Nederland betekende.

Ontdek meer over Keizer Wilhelm II

Expositie Pronkstukken & Prullaria

De collectie van Kasteel Amerongen wordt nog ieder jaar verrijkt met uiteenlopende stukken die ooit deel uitmaakten van de inventaris. Zo zijn er de afgelopen jaren zilveren schotels, een kristallen waterkaraf en alledaagse gebruiksvoorwerpen als tijdschriften aan de collectie toegevoegd. Naast deze collectie staat het historische interieur er nog net zo bij zoals de bewoners het in 1977 hebben achtergelaten. De oudste stukken van de collectie stammen uit de periode van de familie Van Reede uit de zestiende tot en met negentiende eeuw.

Bezoek Kasteel Amerongen

Originele meubelstukken en een rijke kunstcollectie

Wanener je Slot Zuylen binnenstapt, lijkt het net alsof de bewoners het zo achter gelaten hebben. De rijke collectie van het slot bestaat uit antieke meubels, zoals een stoel van Gerrit Rietveld, prachtige schilderijen, kleding waaronder een trouwjurk en goed bewaarde gebruiksvoorwerpen.

Beleef de geschiedenis van Slot Zuylen