Kan je dit hier ook doen?

10x de mooiste plekken op de Heuvelrug - Ilse Bons, 22-06-2021

In februari 2021 begon ik met mijn stage bij RBT Heuvelrug & Vallei, ook wel bekend van opdeheuvelrug.nl. Hier mocht ik de afgelopen maanden helpen met het promoten van de Heuvelrug. Zelf woon ik in Wijk bij Duurstede, dit ligt in principe heel dichtbij de Heuvelrug. Toch heb ik nog nooit zoveel gezien van deze regio dan tijdens deze stage. Ik heb mij elke keer weer verwonderd over de bijzondere locaties en prachtige natuur die hier te vinden is. Hier kom je in het buitenleven volledig tot jezelf. Deze wonderbaarlijke regio is te mooi om voor jezelf te houden, daarom wil ik in deze blog de mooiste plekken met jullie delen die je wel móét bezoeken.   

1.     De Kaap (Kaapse bossen), Doorn

In de Kaapse bossen kun je heerlijk genieten van de rust die de natuur te bieden heeft. Wandel door het bos en luister naar het fluiten van de vogels en de wind die door de bomen waait. Er is geen auto te horen hier. De dag dat ik hier ben geweest was er toevallig (g)een wolkje aan de lucht te zien. Ik ben met mijn ouders aan de wandel gegaan en na een tijdje door het bos te hebben gelopen kwamen we uit bij uitkijktoren de Kaap. Het is een zware klim naar boven (zeker als allebei je ouders hoogtevrees hebben), maar het uitzicht dat je ervoor terugkrijgt is de hele tocht naar boven waard! 

2.     De rozentuin bij Museum Huis Doorn, Doorn

Museum huis doorn is een prachtige locatie. Als je onder de poort door loopt, het landgoed op, zie je het huis in de verte al staan. Maar verscholen op het landgoed van Museum Huis Doorn vind je de Auguste Victoria Garten, de rozentuin, vernoemd naar de eerste vrouw van Wilhelm II. Voor een seconde vergeet je waar je bent en alle zorgen die je had lijken even niet meer zo bijzonder.  

3.     Het Nationale Bomenmuseum, Doorn

Ik merk dat ik een thema heb met locaties in Doorn, maar hoe fijn is het als je bijna om de hoek zulke prachtige locaties hebt? Ik was nog nooit op deze plek geweest, maar nu ik het heb gezien ga ik zeker nog een keer terug. Nu weet ik zelf niet zo veel van bomen en haar soorten af, maar deze collectie is toch wel uniek om te zien, zelfs als bomenleek. Als ik de tijd had zou ik hier elke week wel een uurtje op een van de bankjes willen zitten met een goed boek om te genieten van de rust en de natuur. 

4.     Winkelstad Veenendaal, Veenendaal

Met deze buitenplek was ik al eerder bekend, vroeger ging ik hier altijd met mijn ouders winkelen. Mijn vader werkte in Veenendaal en was dus bekend met de stad. Nog altijd vind ik het een fijne plek om te winkelen. Op een zomerse dag kun je heerlijk flaneren door het centrum en als het regent kan je gelukkig ook nog overdekt winkelen in de Corridor. Daarnaast zijn er in Veenendaal talloze mogelijkheden om heerlijk uiteten te kunnen gaan na een lange dag winkelen. 

5.     Kasteel de Hooge Vuursche, Baarn

Normaal gesproken wordt dit kasteel gebruikt voor feesten en vergaderingen, maar sinds corona is gekomen kan je in dit kasteel ook als gast overnachten met ontbijt en diner. Nu heb ik dit zelf nog niet gedaan, maar de verleiding is groot. Ik heb hier binnen een rondje mogen lopen en de kamers gezien en ik denk dat dit de ultieme plek is om tot rust te komen. Daarnaast is de natuur om het kasteel te mooi om over te slaan, want verscholen in de bossen zit een prachtig oud stukje muur langs het water, waardoor je het gevoel krijgt dat je in een sprookje loopt. 

6.     Kwintelooijen, Rhenen

Ik kan je eerlijk vertellen dat ik dit niet had aan zien komen. Deze plek was ongelofelijk prachtig. Toen ik hier kwam was het bijna 26 graden en het voelde net alsof ik in het buitenland liep. De heuvels, de zon en de geluiden van de natuur gaven mij heel even het gevoel alsof ik op vakantie in Frankrijk was. Als je de trap hier hebt beklommen heb je prachtig uitzicht op Veenendaal. Hier kom ik zeker nog eens terug. 

7.     De Eenzame Eik, Amerongen

In het Amerongse bos kom je, als je niet verdwaald, na ongeveer 20 minuten lopen de eenzame eik tegen. Het Amerongse bos zelf is al heerlijk om doorheen te wandelen, het is namelijk groot genoeg om (op een rustige dag) niemand tegen te kunnen komen. Maar als je eenmaal de klim naar de eik hebt gedaan en op het bankje onder de eik uitrust van de wandeling, geniet je toch nog een beetje meer dan je al deed. Met het uitzicht en de rust is dit een fijne plek om naartoe te gaan. En omdat er verschillende paden naar deze eik lopen, lijkt het vanuit de lucht net op een gesneden pizza, wat deze plek wel bijzonder maakt. 

8.     Doornse Gat, Doorn

Dit is voor mij een bekende plek en de vierde plek in Doorn die bij mijn mooiste plekken zit. Over deze plek heb ik al een stukje geschreven voor mijn leukste plek #opdeHeuvelrug, hier zit voor mij een sentimentele waarde aan. Daarnaast is het ook prachtig om hier op een zonnige dag te komen en te kijken naar alle gezinnen die hier hun dag besteden. Mensen testen hier hun caravan uit, gaan barbecueën met de familie of vieren hun verjaardag in de buitenlucht. Bij het Doornse Gat kun je puur genieten. 

9.     Grebbeberg, Rhenen

Het is best bizar om bij de Grebbeberg door het bos te lopen en te bedenken dat hier nog geen 100 jaar geleden honderden militairen om het leven zijn gekomen. Bij sommige bomen kan je zelfs nog de kogelgaten zien zitten. Het is een prachtige plek om naartoe te gaan, want het uitzicht over de Nederrijn kan je nergens anders zo zien, toch kan je niet anders dan tijdens je wandeling stil te staan bij wat er is gebeurd en blij te zijn dat wij hier in Nederland nu zonder angst over deze berg kunnen lopen. Naast de geschiedenis die deze plek heeft, is het ook een heerlijke plek om tot rust te komen. 

10.  De Soesterduinen, Soest

De laatste, mooiste plek op de Heuvelrug is de Soesterduinen. Als je deze plek vanaf Google maps bekijkt lijkt het helemaal niet zo groot, maar als je eenmaal in het midden staat voelt dat toch anders. De zandvlakte geeft een bijna buitenlands gevoel, al helemaal als het bijna 30 graden is en je in je eentje in het midden van de vlakte staat. Gelukkig kun je in de bossen van de Soesterduinen ook heerlijk wandelen terwijl je schuilt van de zon.