Bloeiende heide

op de Utrechtse Heuvelrug

Ieder jaar voltrekt zich weer een bijzonder fenomeen: de in bloei staande heide. De uitgestrekte heidevelden kleuren steeds paarser en maken het daarmee misschien wel de mooiste tijd van het jaar. Ook op de Utrechtse Heuvelrug vind je diverse plekken waar je van half augustus tot half september de paarse heide kunt bewonderen, we helpen je met onderstaande tips - op willekeurige volgorde -  graag op weg!

Heidestein en Bornia

Verscholen in de bossen bij Zeist liggen landgoed Heidestein en landgoed Bornia. Een gemarkeerde wandelroute voert je door het afwisselende bos en langs overblijfselen van historische landgoederen. De uitgestrekte heidevelden die je kruist zijn het meest indrukwekkend.
 

Natuurgebied Lage Vuursche

Midden in natuurgebied De Vuursche, vind je het historische bosdorpje Lage Vuursche, onderdeel van de gemeente Baarn. Hier vind je ook heidegebied De Stulp, waar witte Charolais-koeien grazen om de boel kort te houden. Genieten van de heide doe je bijvoorbeeld door het Boswachterspad Stulp en Kasteeltuin te volgen, deze begint bij TOP De Kuil van Drakensteyn. Hier kun je gemakkelijk de auto parkeren en je wandeling starten.

Soesterduinen

De Soesterduinen is een gevarieerd natuurgebied, waar je naast de grootse zandverstuivingen, ook bossen en heide vindt. Er zijn diverse bewegwijzerde wandelroutes die je kunt volgen. Je kunt er van diverse kanten komen en genieten van de natuur. 

Kaapse Bossen 

Het 'Rondje Helenaheuvel in de Kaapse Bossen', is door Natuurmonumenten uitgeroepen tot één van de mooiste heideroutes. Doordat het een halfverhard pad is zonder drempels, is het ideaal voor rolstoelgebruikers en om met kinderwagens en buggy's te wandelen. Vanaf het terras van Chalet Helenaheuvel, heb je een prachtig uitzicht over het paarse veld.

Kwintelooijen

Natuurgebied Kwintelooijen in Rhenen is er ook een voor op het lijstje. Een deel van Kwintelooijen is beschermd natuurgebied, dankzij de meer dan 300 plantensoorten en speciale diersoorten die je er vindt. Wandel de Dikkenberg route, waarbij je door het niveauverschil (van 50 meter) prachtig uitzicht hebt over de Gelderse Vallei. 

Leersumse Veld

Dit natuurgebied in Leersum is een van de meest uitgestrekte heidevelden in de provincie Utrecht. Er lopen diverse bewegwijzerde wandelingen over het Leersumse Veld. De heide wordt begraasd door een kudde Piëmontezer koeien. Een statige eiken-lindenlaan en oude rodondendronstruiken herinneren aan de tijd dat hier een buitenplaats was. Goed om rekening mee te houden: in het broedseizoen zijn er bepaalde stukken (dichtbij de broedplekken) gesloten. Borden geven aan waar het wandelend publiek zich aan dient te houden en leiden je om de broedplekken heen.

Krakelingbos

Mooi uitzicht over de heide heb je ook in het Krakelingbos, een natuurgebied in Zeist. Midden in het bos vind je hier een heidegebied. Als je het wandelpad volgt, wandel je een mooi rondje om de heidevlakte heen. Er is geen route uitgezet, maar het pad wijst zichzelf. 

Plantage Willem III

Plantage Willem III, een voormalige tabaksplantage, vormt samen met de Remmerdense Heide een buitenlands aandoend, glooiend gebied op de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug. Je vindt er 2 uitgezette wandelingen van 4 en 8 kilometer, die je langs de prachtig kleurende heide voeren.

Amerongse Bos

Het Amerongse Bos is niet alleen een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug, maar is ook het hoogste punt (69 meter). De oudste dennen in dit bos stammen uit 1770. Vanaf de Elsterkop heb je een schitterend uitzicht over een heideveld. Als het helder weer is, kun je soms wel 20 kilometer ver kijken. 

Ga je op pad, respecteer dan altijd de natuur. 

 • Uitkijkpunten

  De bloeiende heide is een plaatje, maar wanneer je het vanaf iets grotere hoogte ziet wordt het magisch. Bekijk hier de beste uitkijkpunten op de Utrechtse Heuvelrug.

  Uitkijkpunten
 • Rolstoelpaden

  Niet alleen fijn voor rolstoelgebruikers, maar ook voor wandelwagens en buggy's: het halfverharde pad in de Kaapse Bossen.

  Rolstoelpaden
 • Top 10 dieren en planten

  Op de heide leven diersoorten die je op andere plekken niet ziet. Natuurmonumenten heeft een lijst gemaakt welke 10 dieren en planten je kunt spotten op de heide.

  Top 10 dieren en planten
 • Overnachten

  Langer dan één dag van de heide genieten? Boek je verblijf op de Utrechtse Heuvelrug en maak schitterende wandelingen. 

  Overnachten
 • Deel je foto #opdeheuvelrug

  Een mooie foto gemaakt van de bloeiende heide op de Utrechtse Heuvelrug? Deel hem met ons op Instagram via #opdeheuvelrug

  Deel je foto #opdeheuvelrug