5x winter to do: met kids op de Heuvelrug

Brrr, het begint wat kouder te worden en de dagen worden korter. Veel laagjes kleding aan, warme schoenen en ga eropuit. Een frisse wandeling in de bossen en stampen in de plassen. Ook in de winter is er veel te zien en te beleven op de Heuvelrug. In deze blog nemen we je mee in vijf activiteiten samen met je kind. Ga je mee op ontdekkingstocht?

1. Winterpicknick

In het sprookjesachtige Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug kan je heerlijk spelen en ontdekken. Van het beklimmen van de trap in natuurgebied Kwintelooijen tot het rennen door de Soesterduinen. Maar oef! Van al dat rennen, springen, vliegen en duiken krijg je toch een trek! Wist je dat je ook leuk kan picknicken in de winter? Neem een warme deken en picknickmand mee en zoek een mooie plek op. Lekker warm blijven? Denk er dan aan om soep of warme chocolademelk in een thermoskan mee te nemen. Mmm.. Nieuwsgierig naar de leukste plekken om te spelen en te picknicken?

2. Speurtocht in de natuur

Kom je mee op avontuur? In de bossen van Baarn en Soest en Leersum en Amerongen kan je speuren naar kabouters op een van de kabouterpaden. Voor de start ontvang je een rode muts en een knapzak met lekkers voor onderweg. Zo ben je klaar voor het speurwerk. Leuk samen op pad met opa of oma, papa of mama of vriendjes en vriendinnetjes. Wist je dat je in de bossen van Baarn ook op kroontjespad kan? Zoek naar de paaltjes met de kroontjes en luister naar het verhaal van de prins en prinses van Soestdijk. Zo ontdek je samen alle mooie plekken in het bos. Klaar om op pad te gaan?

3. Buitenspelen in de natuur & dieren spotten

Van het klimmen over boomstammen tot het bouwen van een echte boshut: in het natuurspeelbos van Bezoekerscentrum De Boswerf in de bossen van Zeist kan je beleven hoe leuk het is om buiten te spelen. Vies worden? Dat is helemaal niet erg. Neem je regenlaarzen mee en doe oude kleren aan. Zo kan je heerlijk buitenspelen. En papa en mama? Papa of mama kan meespelen of toekijken vanaf een warm terras met een kop koffie. Spelen en wandelen in het bos is nog leuker als je weet welke dieren er in het bos leven. Wil je meer over de dieren leren? Ontdek dan het Beestenbos en de Schapenroute van Schaapskooi Heidestein in Zeist en maak kennis met alles wat er groeit en leeft in het bos. Ook bij boswachterij Austerlitz kan je spelenderwijs kennismaken met de dieren in het bos. Kom mee op dierenvriendjespad en speel samen met de dierenvriendjes een spel met opdrachten.

Tip: op zoek naar speelplezier en cultuur? Ontdek dan de speeltuin van de Pyramide van Austerlitz. In de winter kun je iedere zondag terecht in de speeltuin en bij het restaurant. Loop nog een stukje verder en zie de markante Pyramide van Austerlitz.

4. Lekker warm binnen met de Boscast

Soms zijn er ook koude, winterse dagen waarbij je het liefst lekker binnen blijft. Met een dekentje op de bank en een warme kop thee of chocolademelk. Ook vanuit huis kun je Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug verkennen. Bosmier Bob en zijn vrienden uit het bos nemen je in een 7-delige podcastreeks mee tijdens grappige en spannende verhalen. Beluister de podcast

5. Musea voor de hele familie

Op de Heuvelrug vind je veel leuke musea speciaal voor kids! Speuren bij Huis Doorn, de krijgsmacht verkennen in het Nationaal Militair Museum, of meer leren over de historie van Kasteel Amerongen, er is voor ieder wat wils.