Vuelta Plogging

Duurzaamheid was voor La Vuelta Holanda één van de speerpunten. Zo werd de koers in Nederland als eerste wielerwedstrijd ter wereld voorafgegaan door een groene reclamekaravaan. Om iets terug te doen voor de natuur en ervoor te zorgen dat er blijvend genoten kan worden van de natuur, nam het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei het initiatief om samen met de recreatiesector direct na La Vuelta Holanda zwerfafval op te ruimen.

Met groot succes: in de periode van 21 augustus tot 31 augustus hebben we samen met tientallen bewoners, bezoekers en ondernemers over een afstand van ruim 90 kilometer de bermen langs het Vuelta-parcours opgeruimd. Vanaf het punt dat de renners de gemeente Rhenen binnen reden tot en met de Gemeente De Bilt. Er zijn ruim 80 vuilniszakken zwerfafval gevuld, veelal afval dat er al langere tijd lag. 

Ook diverse lokale initiatieven hebben meegeholpen, waaronder Sportief in het Groen, milieu/natuur-team van Bikkel4Planet, de Maartenskerk in Doorn en Vereniging voor Dorp en Natuur (Amerongen/ Leersum). 

 

Vereniging voor Dorp en Natuur

"Een prikkersteam van Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen/Leersum deed mee aan het RBT plogging initiatief om de Vuelta-route en omgeving zwerfafval-vrij te maken na afloop van het sfeervolle evenement op 20 augustus. Acht van hun vrijwilligers namen op zaterdag 27 augustus het traject tussen Elst en de Amerongse Bergweg voor hun rekening. Binnenkort doet een ander prikkersteam van Dorp en Natuur samen met de gemeente de gehele Amerongse Bergweg, zoals elke maand. Gelukkig viel het redelijk mee met wat er nog lag. Nu ligt dit stuk van Amerongen er weer spic en span bij, goed voor dorp en natuur!" - Paul Mertens