Beroemde bewoners en gasten

Royals, Hollywood-sterren en literaire figuren zijn te gast geweest in de prachtige kastelen en buitenplaatsen op de Heuvelrug. De goed onderhouden locaties werden ooit gebouwd voor de Nederlandse adel, maar ze hebben door de eeuwen heen ook aan verschillende beroemde gasten onderdak geboden. Daarnaast kende de Heuvelrug ook een grote groep rijke burgers en kooplieden die hun eigen imposante buitenverblijf kochten of lieten bouwen. Tegenwoordig zijn veel Nederlandse kastelen en buitenplaatsen toegankelijk voor rondleidingen en bezichtigingen, zodat je in de voetsporen van beroemdheden kunt treden en de geheimen van deze kastelen kunt ontdekken. Ook leuk om een fiets- of wandeltocht langs de bijzondere kastelen en buitenplaatsen te maken!

Keizerlijke, koninklijke en adellijke bezoekers

Keizer Wilhelm II ging in 1917 in Nederland in ballingschap. Eerst verbleef hij op Kasteel Amerongen, waarna hij zich definitief op Huis Doorn vestigde. Tsaar Peter de Grote verbleef lange tijd in Nederland en kreeg Museum Oud Amelisweerd in bezit. 

Slot Zeist werd in de zeventiende eeuw gebouwd door Willem Adriaan van Nassau, waarnaar hij van het Slot genoot als vakantieverblijf. 

Kunstenaars en schrijvers

Op Slot Zuylen verbleef de Engelse schrijver James Boswell enige tijd en bij Kasteel Groeneveld waren kunstenaars en schrijvers als Karel Appel en Cees Nooteboom regelmatig te gast.

En wist je dat Landgoed De Paltz is ontworpen door landschapsarchitecten Copijn en Springer, en nu ook de thuisbasis is van Herman van Veen?