Beroemde bewoners en gasten - van de Utrechtse Kastelen

Altijd al willen weten welke families er achter de dikke kasteelmuren woonden? Duik in de geschiedenis van de Utrechtse Kastelen en treed in de voetsporen van beroemde bewoners en hun gasten.

 

Kasteel Amerongen: Familie van Aldenburg Bentinck en Keizer Wilhelm II

Kasteel Amerongen heeft een rijke familiegeschiedenis van 700 jaar. In 1286 kregen de broers Henric en Diederic Borre toestemming om een Huys te bouwen. Dit Huys werd in de loop der eeuwen uitgebreid van woontoren tot kasteel met torens. In de 16e eeuw vestigde de familie Van Reede zich op het kasteel en zij bleven meer dan drie eeuwen lang eigenaar. In 1673 werd het kasteel platgebrand door de Franse troepen van Lodewijk XIV. Op de oude fundamenten werd het kasteel opnieuw gebouwd, zoals dat vandaag de dag nog staat. In 1795 valt het Franse leger Nederland binnen en vertrekt de familie naar Engeland. Pas aan het eind van de 18e eeuw werd het kasteel weer opnieuw bewoond door de familie Van Aldenburg Bentinck. Zij verleenden in 1918 onderdak aan de Duitse Keizer Wilhelm II. Na anderhalfjaar op Kasteel Amerongen gewoond te hebben, verhuisde de Duitse Keizer naar Huis Doorn.

Lees meer over de historie van Kasteel Amerongen

Huis Doorn: Keizer Wilhelm II

De laatste Duitse keizer Wilhelm II werd als Frederik Wilhelm Victor Albert geboren in het kroonprinsenpaleis aan de Unter den Linden in Berlijn op 27 januari 1859. Wilhelm II zou de geschiedenis ingaan als de laatste Duitse keizer (Kaiser) en koning van Pruisen van 15 juni 1888 tot 9 november 1918. Hij beleefde een lastige jeugd vanwege zijn handicap; zijn linkerarm was bijna volledig verlamd en groeide niet goed. Ondanks zijn beperking leerde hij paardrijden en werd hij een goede schutter. Na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog vluchtte Wilhelm II in 1918 naar Nederland, hier heeft hij tot zijn dood in 1941 gewoond.

Ontdek het verhaal van de Duitse Keizer

Slot Zuylen: Belle van Zuylen

Eén van de bekendste bewoners van Slot Zuylen is Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll, beter bekend als schrijfster Belle van Zuylen. Belles verlichte ideeën botste vaak met haar traditionele familie en stand. Ze publiceerde hierover in 1763 in haar eerste boek. Ook over het huwelijk had Belle moderne ideeën. Nadat de Schotse schrijver James Boswell haar een aanzoek deed, met als voorwaarde dat Belle geen contact met andere mannen mocht hebben zonder zijn toestemming, stuurde zij hem een brief met daarin de beroemde uitspraak: "Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid". Belle heeft diverse boeken geschreven. Na een periode van vergetelheid is de belangstelling voor de Utrechtse schrijfster weer opgeleefd. Belle van Zuylen is in 2004 uitgeroepen tot Grootste Utrechter Aller Tijden.

Lees meer over de bewoners van Slot Zuylen

Kasteel de Haar: Brigitte Bardot, Coco Chanel en Yves Saint Laurent

De familienaam Van Zuylen komt al vanaf 1250 in relatie met kastelen voor. De leden van de familie bezetten diverse sleutelposities op ambtelijk en militair terrein in Utrecht. Een groot deel van de familie sterft uit, behalve de tak Van Zuylens die Kasteel Nijevelt in Vleuten in bezit heeft. Uit deze lijn van de familie stamt Baron Etienne, die het kasteel eeuwen later weer zou laten herbouwen. Baron Etienne trouwde in 1887 met de Franse barones Hélène de Rothschild. Samen maakten zij grote reizen en brachten zij veel kostbaarheden mee terug, deze zijn vandaag de dag te bewonderen in het kasteel. Wanneer de kleinzoon van Baron Etienne, Thierry, het kasteel erft, wordt het kasteel een echte hotspot voor de internationale jetset met gasten als Brigitte Bardot, Coco Chanel, Yves Saint Laurent, Maria Callas en Roger Moore.

Alles over de familiegeschiedenis van Kasteel de Haar