De leukste plek #opdeheuvelrug - van Marijke Steenbergen

Even voorstellen

Ik ben Marijke Steenbergen! Ik woon in Lunteren en in het dagelijks leven ben ik opleidingskundige en tekstschrijver. Daarnaast heb ik mijn eigen reisverhalenblog: mareistverder.com. Mijn leukste plek op de Heuvelrug is Boswachterij de Amerongse Berg met de prachtige Leemkuilroute die hier doorheen loopt.

 

Waarom is boswachterij de Amerongse Berg de leukste plek op de Heuvelrug?

De Leemkuilroute is een wandeling waarbij je elke bocht verrast wordt: door glooiend landschap, mooie beukenlanen of prachtige bossen. Het is een prachtige wandeling door boswachterij de Amerongse Berg. De allermooiste plek is bovenop de Amerongse Berg. Daar heb je een weergaloos uitzicht dat reikt tot aan de Betuwe. Niet ver er vanaf staat een grote, eenzame eik, opvallend in het midden van een open veldje. Er is een mooi bankje geplaatst rond de eik. Vermoeide wandelaars maken er gretig gebruik van en kletsen gemoedelijk met elkaar. Zo voelt de eik zich ook wat minder eenzaam.

Welke herinnering heb je aan boswachterij de Amerongse Berg?

Nog niet zo lang geleden liep ik de Leemkuilroute met een goede vriendin. Al wandelend over de goed begaanbare zandpaden gilt mijn wandelmaatje het opeens uit: “een slang!!”, roept ze. Ik schrik me rot en zie het dier vlak voor haar voeten weg kronkelen. “Hoo!” zeg ik, “ik hoop dat ie dát niet gehoord heeft!” Want dit is geen slang, maar een hazelworm! En een hazelworm lijkt misschien op een slang, maar is toch écht een pootloze hagedis. Voordat we het weten zit onze pootloze hagedis in het gras en zien we ‘m niet meer. Mijn vriendin beeft nog een beetje na maar we lopen rustig verder. De wandelroute voert ons weer terug richting het beginpunt. We missen een van de gele bordjes en moeten even zoeken hoe verder. Terwijl we twijfelend op het zandpad staan, zie ik opeens wéér wat bewegen…. Het zal toch niet? Maar ja hoor, opnieuw kruist een hazelworm ons pad (of zou het dezelfde zijn?). Ook deze kronkelhagedis kiest snel het hazenpad en verdwijnt in het gras. Best heel bijzonder, want de hazelworm is een vrij zeldzame diersoort in Nederland. En om er dan twee tegen te komen tijdens één wandeling? Dat kan alleen maar op de Utrechtse Heuvelrug! Wil je ook de Leemkuilroute in Amerongen lopen? In mijn blog vind je meer informatie over de verschillende paaltjesroutes die starten vanaf de Groene Entree aan de Burgwal: https://www.mareistverder.com/post/leemkuilroute-amerongen-hoogtemeters-hazelwormen-en-een-eenzame-eik

Heb je een leuke tip om de Heuvelrug te ontdekken?

Heidestein en landgoed Bornia zijn relatief onbekende natuurgebieden in de buurt van Zeist. Zeker in augustus als de heide bloeit, is dit een prachtig gebied voor een mooie wandeling. Meer wandelinspiratie op doen? Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maakte.

Het Amerongse Bos

Het Amerongse Bos is één van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Dat is op zichzelf niet zo bijzonder omdat de meeste bossen op de Heuvelrug pas ongeveer honderd jaar oud zijn. Het Amerongse Bos steekt hier echter met kop en schouders bovenuit: sommige grove dennen dateren uit 1770. Het bos dankt zijn leeftijd aan de kasteelheren van het in de Amerongse Bovenpolder gelegen kasteel Amerongen. Zij lieten het bos aanleggen om er te kunnen jagen. Naast zijn ouderdom heeft het Amerongse Bos nóg een bijzonderheid. Het bos ligt namelijk op de 69 meter hoge Amerongse Berg, het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. 

Meer informatie