Welkom in de provincie Utrecht

 

In de natuur ervaar je rust en stilte. Stilte lijkt het tegenovergestelde effect op het brein te hebben van geluid. Waar geluid stress en spanning veroorzaakt, zorgt stilte ervoor dat je je hoofd en lijf kunt ontspannen. Een ander bijkomend voordeel van de natuur is dat in grote delen van de natuur de lucht relatief schoon is in vergelijking met de lucht in de steden. Bewegen is gezond en nog gezonder als je schonere lucht inademt. Dus waar wacht je nog op?

Dichtbij

Kom wandelen of fietsen in één van de vele stille en schone buitengebieden die de provincie Utrecht rijk is. En het goede nieuws is, het is gratis, dichtbij en altijd toegankelijk! Vanuit Utrecht CS sta je binnen een half uur midden in de groene bossen, de plassen of het weidegebied. Ervaar de rust en de schone lucht en laad jezelf even helemaal op. 

Druktemonitor

Om drukte te vermijden en gebruik te maken van de rust en ruimte in de regio kun je op onderstaande kaart terugvinden waar het rustig is. Wanneer het druk is, zie je een rode kleur, oranje is een gemiddelde drukte en groen betekent dat het er rustig is. Elke dag geven lokale experts aan hoe druk het is. Zo weet je of je er veilig op uit kunt gaan, ofdat je beter ergens anders naartoe kunt gaan.

Regio Utrecht is de meest competitieve, gezonde en inspirerende regio van Europa. De provincie werkt aan een gezonde leefomgeving waarvan de basis gevormd wordt door het prachtige groene buitengebied wat uitnodigt tot gezond gedrag en waar je kunt ontspannen. Daarnaast zet de provincie, samen met partners, in op het verbeteren van de luchtkwaliteit en het behoud van rust voor haar inwoners via stiltegebieden.