Marina Heij gaat mee op de fietsboot van de Eemlijn

Ik ben een enorme fan van deze regio en trek er regelmatig op uit. Vind je het leuk om door mijn ogen te ontdekken wat voor moois hier allemaal is? Lees dan verder! O ja, voor ik het vergeet: ik zit meestal op de fiets en woon/werk in Baarn. Ik hoop dat mijn blog jou inspireert om zelf ook op de fiets de Heuvelrug te ontdekken!

Het is een ronduit grijze, winderige woensdagochtend wanneer ik de fiets pak. Wel of niet gaan? “Kom op, we zijn niet van suiker”, zeg ik monter tegen mezelf, terwijl ik voor de zekerheid een regencape in mijn rugzak prop. Ik stap op de pedalen en zoals altijd heb ik geen vastomlijnd plan. Hoewel? De fietsboot van de Eemlijn staat al een tijdje op mijn verlanglijst. Als ik nu vanaf Baarn naar Soest fiets via de A.P. Hilhorstweg, dan kan ik vast nog mee!

Snel check ik de website op mijn mobiel. Om 10.45 uur legt de fietsboot even voorbij de Malebrug aan (de fietsbrug tussen Hoogland en Soest) om fietsers mee te nemen via Baarn en Eemdijk naar Spakenburg of Huizen. Met een beetje geluk kan ik net voor de bui op de boot aan de koffie met koek zitten. Ik trap stevig door, het begint harder te waaien. Tegenwind natuurlijk. Ga ik het redden? Tandje erbij maar, want wanneer ik de Verlengde Hooiweg op fiets, zie ik de boot al naderen.

Op het voordek begint iemand naar mij te zwaaien. “Hé, wil je mee?”, roept de man boven de wind uit. “Ja, graag!”, roep ik terug en zie hoe de boot mijn kant opdraait. Ondanks het druilerige weer krijg ik een avontuurlijk vakantiegevoel; en dat op nog geen twintig fietsminuten van huis. Behendig wordt mijn fiets aan boord getild, terwijl iemand mij charmant een hand toesteekt. Zo, da’s gelukt! Kom maar door met die koffie!

Aan boord ontmoet ik Bert, Frans, Ingrid en andere vrijwillige medewerkers van de fietsboot. Jongens, wat gezellig! Of ik ook de ooievaars heb gezien, daarnet in het weiland? Jazeker! Of ik iets wil weten over dit gebied? “Vertel!”, zeg ik. En zo kan het gebeuren dat deze saaie woensdagochtend ineens het begin is van een leuke, leerzame maar vooral ontspannen ontdekkingstocht door de Eempolder. Ik hoor verhalen over ene Zwarte Willem en zijn veerpontje, word gewezen op de oudste boerderij van Soest en laat mij het ontstaan van de Grote Melm uitleggen. En wist ik wel dat er reeën in de polder leven, die van de ene kant naar de andere kant van de Eem zwemmen? Nooit geweten!

Ondertussen geniet ik van het weidse uitzicht, de wolken, de stilte, de rust. Aan land zie ik twee hazen wegschieten, familie gans waggelt voorbij, op het water ontdek ik futen, aalscholvers en meerkoeten. Half twaalf nu, we zijn alweer bij Baarn. Mijn fiets en ik kunnen twee dingen doen: blijven zitten tot aan Spakenburg - nog twee uurtjes varen - of afstappen en de fietstocht voortzetten. Wacht, wat zie ik? Het lijkt wel of de zon doorbreekt. Fietsen maar, de horizon tegemoet!

Bekijk meer van Marina Heij op haar website